L. SIMON LÁSZLÓ BLOGJA

HTML

Friss topikok

2013.04.04. 06:25 L. Simon László

A csókakői vár kaputornyának avatásán

Címkék: Csókakő Örökségvédelem Fejér megye

2013. április 2-án Fűrész György csókakői polgármesterrel, Marjay Gyulával, az MNV Zrt. főigazgatójával és dr. Molnár Krisztián fejér megyei főjegyzővel közösen avattuk fel a csókakői vár felújított kaputornyát. Itt készült a mellékelt videó.

 

A csókakői vár felújítását – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot költött a vár helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. folytatott. Az átadott kaputorony részeként elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső végleges megoldása, illetve a várban feltételezett török kori mecset területének régészeti feltárása.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lsimon.blog.hu/api/trackback/id/tr575194201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása