L. SIMON LÁSZLÓ BLOGJA

HTML

Friss topikok

2013.06.17. 08:16 L. Simon László

„Szocionisták”, „homoszexuális lobbi” és a politikai Mórickák

Címkék: Politikai kultúra

Amikor elindítottam ezt a blogot, megfogadtam, hogy nem fogok benne Novák Előddel foglalkozni. A Jobbik képviselőjével csatáztam már eleget az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságában – bár ezek nem szellemi csaták voltak, hanem inkább stílus- és időnként morális kérdésekről szóltak –, ez azonban nem indokolta volna, hogy más fórumokon a szükségesnél nagyobb figyelmet fordítsak a „munkásságára”. Az, hogy most mégis eltérek ettől az elhatározásomtól, szintén nem Novák Előd személyéről szól, sokkal inkább az általa képviselt politikai mentalitásról (vagy inkább szimptómáról).

A demokratikus politika természetes velejárói az éles, akár kifejezetten harcias hangvételű viták, hiszen a demokrácia – szemben a diktatúrákkal – nem fojtja el a markáns érdek- és értékellentéteket, hanem szabad folyást enged nekik a politikai (küzdő)térben. Ezért is megmosolyogtató újra és újra azt hallani, hogy Magyarországon veszélyben volna a demokrácia: éppen az ilyen sarkos vélemények szabad, nyilvános hangoztatása cáfolja magát az állítást. Ha nem is mindig könnyű, egyúttal azt is el kell fogadnunk, hogy ezek a viták gyakran nem racionális érveken alapulnak, hanem a megalapozatlan, személyeskedő vádaskodásig mennek. Ennek gyakran én is elszenvedője voltam az elmúlt három évben, de egy közszereplőnek többet kell eltűrnie az átlagosnál, és aki ma arra vállalkozik, hogy politikai pályára lép, pontosan láthatja előre, mire is adja a fejét.

Azonban mint mindenben, ebben is van egy határ, aminek az átlépése nehezen belátható következményekkel fenyeget. Magyarországon ezt a határt a Jobbiknak a Parlamentbe kerülésével léptük át. Azóta olyan mondatok hangzanak el az Országgyűlésben, amire a rendszerváltozás óta nem volt példa, a párt félhivatalos orgánuma, a kuruc.info pedig a közbeszéd olyan mélypontjára horgonyozta le magát, ami korábban teljességgel elképzelhetetlennek tűnt (ezt akkor is fontosnak tartom rögzíteni, ha ezzel újra bérelt helyem lesz a szélsőjobbos portál hasábjain). Mindezt nem valamiféle politikai korrektség mondatja velem, hanem az a tapasztalat, amit a kulturális bizottságban szereztem: ez a gondolkodás- és megszólalásmód oda vezet, hogy vitáink már nyomokban sem tartalmaznak szakmaiságot és higgadt, megalapozott érveket. Innentől már csak szimbolikus kérdések maradnak: ki azonosul mások megbélyegzésével és ki emeli fel a szavát ellene.

Ahol egy országgyűlési képviselő Homoszexuális lobbi irányítja a kulturális kormányzatot? címmel hirdet sajtótájékoztatót, majd azon többek között a Zsidó Világkongresszust is felemlegeti, ott komoly baj van. És nem csupán azért, mert maga a felvetés nevetséges; volt kulturális államtitkárként sokféle „lobbitevékenységet”, szakmai és egyéb érdekérvényesítési igyekezetet láttam, de ilyet nem. A fő gondot az jelenti, hogy megint nem a kulturális szféra valódi problémáiról esik szó, illetve olyan kérdések kapcsolódnak hozzá a területhez, amelyeknek ahhoz semmi közük. Megint nem arról vitatkozunk, hogyan biztosítsuk kulturális intézményrendszerünk fenntarthatóságát az elhúzódó európai gazdasági válság közepette, hanem arról, éppen milyen alpáriság jutott egy szakmailag amúgy teljesen súlytalan politikai szereplő eszébe, és hogyan is viszonyuljunk ehhez.

Ezt a viszonyulást számomra – legalábbis bizottsági elnökként – némileg megkönnyíti az új házszabály, aminek alapján komoly pénzbüntetést kiszabását javasolhattam a bizottság június 10-i ülésén figyelmeztetésem ellenre többször is „szocionistázó” Novák Elődre. A kulturális bizottság által javasolt pénzbüntetés a parlament mai plenáris ülésének döntésével léphet életbe. Ez a szankció természetesen nem oldja meg a problémát, de úgy éreztem, ezzel is hangsúlyoznom kell: ez a gondolkodás- és beszédmód teljességgel vállalhatatlan, és felmérhetetlen károkat okozhat a hazai közgondolkodásban, ha nem lépünk fel határozottan ellene. Nincs helyük a közéletben azoknak a politikai Mórickáknak, akiknek mindenről ugyanaz jut eszükbe.

20 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lsimon.blog.hu/api/trackback/id/tr205364624

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: „Szocionisták”, „homoszexuális lobbi” és a politikai Mórickák 2013.06.17. 08:52:14

Ez a gondolkodás- és beszédmód teljességgel vállalhatatlan, és felmérhetetlen károkat okozhat a hazai közgondolkodásban, ha nem lépünk fel határozottan ellene.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quantas 2013.06.17. 09:50:47

"Ezért is megmosolyogtató újra és újra azt hallani, hogy Magyarországon veszélyben volna a demokrácia: éppen az ilyen sarkos vélemények szabad, nyilvános hangoztatása cáfolja magát az állítást." Ez a mondat kb. annyira "logikus", mintha a magyar nép a gátakon való munka helyett, szidhatta volna a Dunát! Nem tudom, hol tetszik élni - melyik bolygón -, de mitől demokrácia az, ha tiltakozunk a magánnyugdíjpéntári vagyon elsíbolása ellen, ám a 2/3-ad tojik rá; ha tiltakozunk az Alkotmánybíróság jogainak megnyírbálása ellen, de a 2/3-d beveszi az Alaptörvénybe; ha a munkavállalók jogfosztottsága ellen lépünk fel, de a 2/3 törvénybe veszi; ha pedagógusokat szeptembertől feudális tartalmú esküre kötelezik, folytassam? Uram, ez maximum a rossz emlékű népi demokrácia :( Higgye el nem sok okunk van a mosolygásra!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.17. 10:18:41

"Ahol egy országgyűlési képviselő Homoszexuális lobbi irányítja a kulturális kormányzatot? címmel hirdet sajtótájékoztatót, majd azon többek között a Zsidó Világkongresszust is felemlegeti, ott komoly baj van."

Buji Ferenc: A HOMOSZEXUÁLIS PROPAGANDA
kkbk.blog.hu/2012/05/19/buji_ferenc_a_homoszexualis_propaganda

miért lenne baj a zsidó v.kongresszus felemlegetése? ez tabu? megtiltotta a jóisten? mit is mondott pontosan amúgy? próbáljuk már meg konkrét dolgokon rugózni, mint egy értelmes ember.

amúgy szerintem ott van komoly baj, ahol l. simon képviselő, kulturális biz. elnök. közéleti személy lehet.

"bevizeltem
akár egy disznó
a perzselés előtt"

"ondómban levő életenergiám
azonban nem tudtam rendesen szabályozni
állandóan ejakulációm volt"

kkbk.blog.hu/2011/03/29/szilagyi_gyorgy_interju

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.17. 10:28:34

mi a baj a „szocionista" szóval?

a fidesz sértve érzi magát , mert ő akar nagyobb filoszemita lenni?
emlékszünk még a kitűzős eskütételre?
kuruc.info/galeriaN/egyeb/horvath100514.jpg

amúgy a szocialista szó nem illik az mszp-sekre

oeruelt · http://sargahaz.blog.hu/ 2013.06.17. 10:31:48

Az esetről a bejegyzésben írtakkal egyet lehet érteni, a következmények, a szükséges "viszonyulás" tekintetében viszont eltér a véleményünk.
A megállapított pénzbüntetés (és megszavazásának ténye) feltehetőleg közel sem eredményez akkora és olyan sajtóvisszhangot, mint az azt kiváltó esemény. Márpedig - tetszik, nem tetszik - ha legalább annyi emberhez akarják (bárkik) eljuttatni az elítélő üzenetet, mint ahányan NE eszmefuttatásába beleszaladtak, drasztikusabb megszólalás lenne szükséges. Nem kellene attól félni - szerintem -, hogy a tárca vagy a kormány vezetőit, szóvivőit túlságos közvetlenségük vagy szókimondásuk miatt elítéli majd a közvélemény, ha a sajtó nyilvánossága előtt úgy fogalmaznak: "NE képviselőtársunk láthatóan elveszítette a gyógyszereit", vagy hogy "a Jobbik politikusa - vagy ha pártvéleményt fogalmazott meg, akkor a pártja - egyértelműen megőrült, paranoiás téveszméi gondos orvosi vizsgálat után kiáltanak". Én és gondolom még számosan mások is az ilyesfajta, határozott reakciókat várjuk, nem annyira a pénzbüntetést.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.17. 10:58:40

„olyan mondatok hangzanak el az Országgyűlésben, amire a rendszerváltozás óta nem volt példa”

>> Milyen rendszerváltás?! A Jobbik jelenléte a bizonyíték arra, hogy a parlamentbe kerülésükig bizony szó sem volt semmiféle rendszerváltásról... nem is tűrik valami jól a posztkommunista elvtársak az „új erőt” <<

kérődzőgiliszta 2013.06.17. 11:54:40

@quantas: "de mitől demokrácia az, ha tiltakozunk a magánnyugdíjpéntári vagyon elsíbolása ellen,"
Bocsáss meg, de ha jól emlékszem semmilyen elsíbolás nem volt. Lehetett maradni a MNyP-ban! Miféle síbolásról tetszik itt hazudozni?

TakátsTamásFerenc 2013.06.17. 13:40:12

To L. Simon László. Ha még nem lett volna elég a jobbiknak deklarált párt jobboldaliságából, akkor olvasd el L. Simon cikkét Ön is tisztelt olvasó, és megismerheti a szélsőjobb, még nácinak is tróger demagógiáját. Egyáltalán, a társadalom elleni kommunikációs terrort miért nem lehet pénz helyett pofonnal/korbáccsal/börtönnel büntetni. Olyan idióták, mint Novák, még közveszélyesek az utcán is az emberekre; egyébként, kinézete is idióta alkatára utal… Ezeknek a nemzeti, hagyományosan jobb oldalhoz semmi köze nincsen. Csak fröcsögnek, röfögnek és bolsi/náci liberálfasiszta ügynökök… Tiltakozom, magyar állampolgársága ellen!!! Tiltakozom azért is, hogy ilyen alakoknak általános iskolai bizonyítványuk lehetséges ma Magyarországon!!!
Tisztelettel és barátsággal köszöntöm!
L. Simon úr! Ne álljon szóba és ne szívjon velük egy levegőt, holmi jobbikos bérbolsikkal/bérnácikkal liberálfasisztákkal!

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2013.06.17. 14:04:08

"Ezért is megmosolyogtató újra és újra azt hallani, hogy Magyarországon veszélyben volna a demokrácia"

Azt gondolom, hogy ez egy tudatos csúsztatás eredménye ez a mondat, ugyanis amikor azt mondjuk, hogy veszélyben a demokrácia, akkor azokról szólunk, azok helyett, akik nem mernek és/vagy nem tudnak megszólalni. Ahol a húzd meg ereszd meg politikába emelésével, a totális dezinformálás napi szinten tartásával operál az uralkodó rezsim, ott sajnos a fékek és ellensúlyok rendszerből való kiiktatásával a demokrácia komoly deficitben van.

És még valamit: ahol Szaniszlót, Kárpátiát tüntet ki az ön minisztere, ott min tetszik csodálkozni Nováknál? Önök etetik kézből a szélsőjobbot, kedves L. Simon úr, önöknek kéne eltakarítani is őket, ahogy azt anno Orbán ígérte a két pofonnal. De önök félnek attól, hogy ha karakán módon kiállnak a szélsőjobb ellen, szavazókat veszítenek. (arról nem beszélve, akik az önök sorai között maguk is rasszisták)

Runciter 2013.06.18. 00:14:03

@kérődzőgiliszta:

1. Lehetett maradni, úgy, hogy fizeted a járulékot, de nem kapsz érte állami nyugdíjat. Zsarolás. Védelmi pénz. Ezt azóta visszavonták, utólag, amikor a legtöbb ember - nem visszalépett, hanem - nem tett semmit, hogy maradjon.

2. Az akkor államosított pénznek fele-harmada ha megvan. Magánszámla nincs. (Az, hogy megnézheted, fizet-e utánad a munkaadód, az nem magánszámla.)

3. Ehhez képest a maradék manyupok (akik állítólag eltőzsdézik a pénzt) 15-20% hozamot értek el tavaly. Puszta létükkel szembesítik a kormányt a hazugságaival. Szóval ne legyen kétségünk, el lesznek tiporva.

És ezt mind te is tudod pontosan, szolga, szóval ne hazudozz.

deli andrea 2013.06.18. 09:22:09

"Ezeknek a nemzeti, hagyományosan jobb oldalhoz semmi köze nincsen."

A JOBBIK súlyosan hátráltatja a műbalhékkal a Parlament munkáját.

==T== 2013.06.18. 11:01:51

Szégyelld magad elsimon!

@deli andrea:

Miben hátráltatja? Talán nem tud a fidesz eleget lopni?

quantas 2013.06.18. 12:26:33

@kérődzőgiliszta: Megbocsátok, hisz ez a főhivatásom, igen, rosszul emlékszel :(

quantas 2013.06.18. 12:29:28

@kérődzőgiliszta: Hazudozni pedig nem trendi, sőt nem is keresztényi cselekedet, hiába gyakorolja a kormány oly lelkesen :(

KissImre007 2013.06.18. 14:41:11

Ezt nem is értem!!! Nem fér bele a szólás szabadságába az, hogy egy képviselő azt mondja cionista, illetve szocionista??? Az ENSZ is kimondja, hogy a cionizmus egy olyan ideológia, ami egyen rangú a fasizmussal, illetve a nácizmussal. Miért ne lehetne használni? Olvastam a jegyzőkönyvet, 2x mondta Novák a cionista szót, egyszer a szocionistát, és bumm, büntetés!!! Miért is??? Számomra teljesen érthetetlen, ezért miért jár büntetés. A másik:

"Azonban mint mindenben, ebben is van egy határ, aminek az átlépése nehezen belátható következményekkel fenyeget. Magyarországon ezt a határt a Jobbiknak a Parlamentbe kerülésével léptük át. Azóta olyan mondatok hangzanak el az Országgyűlésben, amire a rendszerváltozás óta nem volt példa"

Ezért került be a Jobbik! Mert ti kedves fideszes honatyák nem voltatok hajlandóak olyan dolgokat kimondani, amik a magyarság számára fontosak!!! Felháborító! L. Simon inkább törődjön a sokkal durvább, trágárabb verseivel, és ne ön bíráskodjon. Ja, amúgy az ügyrendi bizottság most büntette meg őt, mert szabálytalanul vezeti a Bizottsági üléseket. gratulálok!

hoplita 2013.12.20. 21:56:28

Ki lesz-e tiltva a mazsökös zsidó, vagy kettős lesz a mérce megint elsimon?

hoplita 2013.12.20. 22:01:12

Amúgy meg óvatos duhaj ez a szabó nevű ügynök zsidrák...
Ne a 60 kilós Novákkal szájaljon, szóljon be Zagyva Gyuszinak, az belő olyat a búrájába, hogy rögtön fityma nő rá.

hoplita 2013.12.21. 15:42:42

Amúgy meg...ha ilyen hájfejem lenne, mint neked, te perzselés előtt álló malac, akkor én is visítanék.
Na, meg elbújnék.
A faszod látod még a hasadtól, malacfejű?:DDDD
Az egész valód undormány. Egészséges nőnemű lény úgy kíván téged, mint a világvégét.:DDDD

hoplita 2013.12.21. 15:44:23

@hoplita:
Ja...és hogy ne kelljen nyomoznod.

Nagy Sándor, Túrkeve.

Én nem anonim baszatom anyádat, nevesítem, köcsög.:)
süti beállítások módosítása