L. SIMON LÁSZLÓ BLOGJA

HTML

Friss topikok

2013.05.10. 10:21 L. Simon László

Politikai paranoia és az értelmes vita lehetősége

Címkék: Kultúrpolitika

Úgy tűnik, a tavasz a kerekasztal-beszélgetések szezonja. Május 8-án a harmadik hasonló felkérésnek tettem eleget az elmúlt bő egy hónapban, de a Heti Válasz és a Századvég áprilisi konferenciájával ellentétben ezúttal nem a kormányoldal volt túlsúlyban, hanem kétharmados ellenzéki többséggel (Hiller István, Karácsony Gergely) kellett szembenéznem, ráadásul a közönség nagy része sem a Fidesz törzsszavazóinak köréből került ki. Egy politikusnak azonban nem csak hazai pályán kell állnia a sarat. Maga a beszélgetés több szempontból is érdekesnek bizonyult, itt azonban arra térek ki részletesebben, miért fogadtam el egy baloldali szellemi műhely, a Politikatörténeti Intézet meghívását.

Vajon jó-e az, ha az ellentétes politikai oldalak képviselői szóba állnak, s bizonyos mértékig akár még szót is értenek egymással? Magyarországon jól fejlett politikai paranoiával kell számolnunk ebben a tekintetben. Amikor ugyanezen a héten Rónai Egon meghívott Húzós című műsorába, bizonyára sok baloldali néző kisebbfajta árulásnak tekintette, hogy egy ATV-s műsorvezető nem a verbális megsemmisítésemre törekszik, és nem kizárólag a politikai munkásságom iránt tanúsít érdeklődést. Ugyanígy a jobboldalon is biztosan voltak olyanok, akik rosszallással szemlélték, hogy igent mondtam az „ellenfél” csatornájának egy hosszabb, személyesebb beszélgetésre. Ezek után már csak hab a tortán, ha civilizált hangnemű vitát folytatok két ellenzéki politikussal egy baloldali rendezvényen.

Politikusként persze ezzel a faktorral is számolnom kell, mégis az a határozott véleményem, hogy az ember nem zárkózhat be a saját szűkebb nézet- és véleményközösségébe. Hosszú távon ez még politikailag sem kifizetődő; ha nem megyünk el a másik oldal médiumaiba, akkor azok közönsége nem fog találkozni az általunk képviselt nézetekkel, vagy legfeljebb csak politikai versenytársaink értelmezésén keresztül. Illúziókat persze nem táplálok, és nem hiszem, hogy az ATV törzsközönségét vagy a Politikatörténeti Intézet rendezvényeinek látogatóit meg tudnám győzni a Fidesz politikájának helyességéről. Ha azonban egyes kérdésekben fel tudom mutatni az érem másik oldalát, és meg tudom világítani, milyen érvek szólnak egyes döntések mellett, azt már eredménynek tekintem. Egy demokratikusan választott kormányzó erő ugyanis nem mondhat le azokról sem, akik nem rá adták a voksukat, és talán soha nem is fogják; nekik is el kell mondanunk, miért tesszük azt, amit éppen teszünk.

Azt, hogy a szembenálló táborok képviselői időnként a parlament falain kívül is leüljenek egymással vitatkozni, sokkal visszafogottabb és akár oldottabb hangnemben, mint azt az ülésteremben teszik, egy további szempontból is fontosnak tartom. A fentebb említett politikai paranoia ellenére nem baj, ha a választópolgárok azt látják, hogy a politikusok, még ha nem is értenek egyet számos kérdésben, legalább képesek párbeszédet folytatni egymással. Egy rendkívül megosztott, számos régi sérelmet és frusztrációt hordozó közösségben fontos újra és újra rámutatni arra, hogy a politikai nézetkülönbségből még nem kell annak következnie, hogy szóba sem állunk a másikkal. Különösen igaz ez a kultúra területén, ahol talán még erősebb megosztottságot, még több – jogos vagy kevésbé jogos – sértődöttséggel szembesülhetünk. A kulturális élet „rossz közérzete” enyhíthető lenne, ha elfogadnánk: az, hogy valakivel nem értek egyet politikai kérdésekben, még nem ok arra, hogy semmibe vegyem a művészi teljesítményét.

Párbeszédet, értelmes vitát persze csak azzal lehet folytatni, aki képes elfogadni egy ehhez szükséges közös minimumot. Nem véletlen, hogy a fentebb említett két ellenzéki képviselőtársammal ezt csak egy kerekasztal-beszélgetésen tudjuk megtenni, és nem az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának ülésein. Jelenleg ugyanis van egy olyan párt a parlamentben, amelynek egyes képviselői nem tudják és nem is akarják elfogadni ezt a minimumot, ami nemcsak a parlamenti viták színvonalára, hanem a hazai közélet egészére is rendkívül káros hatással van. Ez ellen szintén csak akkor tehetünk valamit, ha a gyakorlatban is értelmes viták mellett tesszük le a voksunkat.

20 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lsimon.blog.hu/api/trackback/id/tr515292597

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Politikai paranoia és az értelmes vita lehetősége 2013.05.10. 18:26:01

Egy demokratikusan választott kormányzó erő nem mondhat le azokról sem, akik nem rá adták a voksukat, és talán soha nem is fogják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cavalcanti 2013.05.10. 13:08:57

Szép napot!Ez a beszélgetés megtekinthető valahol?

Szekfű Gyula 2013.05.10. 19:14:54

Mindkét politikai oldal érdekelt az ellenfél démonizálásában, mert ez elvonja a saját választóinak a figyelmet a (valljuk be elég gyenge) - ellenzéki vagy kormányzati - politikai teljesítményéről.
L. Simon Lászlót egyébként elég normális embernek tartom, nem is értem, mit keres a politikusok között.

2013.05.11. 01:34:41

Szerintem maga mondhat akármit az atvben, mivel a Fidesz a kulturális intézményekre a saját embereit rakja be, illete nem hagyja ott a balliberális embereket, ezért az az "oldal" gyűlölni fogja a Fideszt.
Hagyni kellett volna Alföldit meg most Bencsiket a Ludwig élén (most volt az anarchista múzeum foglalás), meg az amúgy fideszes Műcsarnok Gyulást a Műcsarnok éléről.

Most hiányzik az hogy a külföldi sajtó megint azzal legyen tele, hogy a Fidesz kulturkampfot folytat?
Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.
Nagy lehetősége lett volna a kétharmadnak kulturális elitet közelíteni egymáshoz, ehelyett csak az árkok mélyítése folyt.

2013.05.11. 01:56:51

Sokkal hatékonyabb és hasznosabb "kultúrpolitikai" lépés lett volna, ha lenne (lett volna) egy normális kozvervatív kulturális értékeket közvetítő köztelevízió.
A tv-t úgyis mindenki nézi, ellentétben a Ludwiggal vagy a Műcsarbokkal, ami sznob réteg helye.

Szóval egy konzervatív köztv -re lett volna szükség. Olyanra mint a dunatv, csak profibbra. De nem erre a mostani pártpropaganda köztv-re, ahonnan Rockerbauer-t, aki a legjobb műsorokat csinálta kirúgták. És kereskedelmi tv-s műsorok mennek, gagyi kvízműsor, ahol azon röhögnek, hogy leesnek az emberek a mélybe, meg D Tóth Kriszta Show és ilyen szarok, meg a reggeli műsor amelyik "fideszes" Napkelte.

Mi nettó végeredménye az eddigi kultúrpolitikának? A nyomulás miatt sikerült még jobban magukra haragítani a remek nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező ballib kulturális elitet, amelyik inkább meg kellett volna osztani + a köztévéből közröhej lett, ami alig képvisel konzervatív értéket, csak gagyi megy, vagy pártpropaganda.
Megint sikerült az ún. jobboldalnak tökön szúrnia magát. (ami persze nem is jobboldal mint az a fentiekből látszik)

2013.05.11. 02:02:21

Ja, és a konzervatív köztv-vel párhuzamosan sza-rá bírságoltam volna a kereskedelmi médiát, még sokkal keményebben mint eddig. Így ha nem változtattak volna, az emberek végül önkéntelenül is átszoktak volna a köztv-re (hacsak ott megy adás?) ahol meg minden este kaptak volna valami értékeset.

A balliberális kulturális elitnek pedig egy szava sem lehetett volna, ha magaskulturában a pozícióinkat (legnagyobb rézst) megtartották volna.
Még egyszer: a lényeg nem a Műcsarnok, nem azt kell "elfogalni", hanem a tévét. De nem olyan amatőr, agresszív és kontraproduktív módon, mint az történt.

Hell István 2013.05.12. 03:44:06

Tudod, Laci, az országnak súlyos lelki teher, hogy nálunk nincs közbeszéd. Az emberek jelentős része a televíziókból tájékozódik a közügyekről, de az állami televízió nem független - hiszen állami, mint Kádár idején -, és olyan sok csatornát működtet, hogy a kereskedelmi csatornáknak már szinte csak az övön aluli bulvár marad.

mscee 2013.05.12. 09:30:51

@Hell István: Veletek "közbeszédet" folytatni erősebb perverzió lenne,mint a Simon úr sokat idézett zsidókurvás "költeménye"..

Papirius Cursor 2013.05.12. 21:16:31

@SontPent: Nénikédet foglald el, te okoskodó szerencsétlen. A köztévét én is fizetem, szerintem legalább annyit, mint te, aki csak szájalsz.
A köztévé lényege éppen az, hogy a legszélesebb ízlést és szellemiséget képvisel, nem csak a te nyomorult szemléletedet.
vagyis: vitézkedj a magad pénzéből, ha kérhetem.

Papirius Cursor 2013.05.12. 21:18:00

Simon L. úrnak:
miért nem lehet nevén nevezni azt a pártot, amelyik miatt nincs helye az értelmes vitának a parlamentben? Miért kell finomkodni a szutyok és alantas neonyilasokkal, akik belesercintenek mindenbe a maguk mérhetetlen műveletlensége, bunkósága és aljassága folytán?

Hell István 2013.05.13. 06:11:04

@mscee: Most nem nekem, hanem Lacinak mondtál ellent. Valóban nem lehet közbeszéd (ergo nem lehet nemzeti közösség sem) egy olyan országban, ahol nincsenek közös értékek - a személyes szabadság, jogállamiság, az emberi méltóság védelme stb. - a hatalmon lévők és az ellenzék között. Az etnonacionalista delírium ezt sohasem fogja pótolni.

mscee 2013.05.13. 06:35:23

@Hell István: Igazad van.Szerintem ebben a Laci téved.Nincs (még?) itt az ideje a "frontbarátkozásnak",a "kozmopolita" oldalon a "veszettek" viszik a prímet,a belátóbb slomófélék még kisebbségben..És toleránsok nélkül toleranciáról beszélni korai.

Hell István 2013.05.13. 07:09:53

Ebből aztán az következik, hogy egy újabb ballib győzelem után a "jobboldal" - valójában nemzeti szocialista* oldal - kerül majd szopóágra. Csak akkor majd ne panaszkodjatok.
________________________________________
* Külön, két szóba írtam, nyugi. Szerintem így korrekt.

mscee 2013.05.14. 05:49:25

@Hell István: Jele van,hogy elvisz titeket az ördög.Már "választásmatematikailag".A nemzetiszocnak nagyobbak a tartalékai,mint a "ballibnek".Ahogy kinéz..

2013.05.14. 18:35:50

@Papirius Cursor: Ez egy teoretikus vita, nem én vagyok a kultúrpolitika irányítója. ;)
Ezt a hangot meg kikérem magamnak.
Az adófizetésről meg annyit, hogy jobboldaliak adójából is finanszíroznak olyan intézményeket, ami meg nekik (nekünk) nem tetszik.
De ez már régen el lett szúrva.

Papirius Cursor 2013.05.15. 08:11:24

@SontPent: Nyugodtan kikérheted, de mégis megkapod, amíg olyasmiket tolatsz, hogy "elfoglalni" és "használni" a közmédiát.
Sajnálom.

2013.05.15. 21:08:43

@Papirius Cursor: Én kultúrpolitikai célokról beszéltem, te sz... Miért, szerinted a közmédiának gatyaletolós műsorokat meg DTK-showt, meg Szomszédokat kell nyomatnia?
A hírműsorok legyenek objektívek, ezt nem vitatom. De erről nem is volt szó.
És arra sem válaszoltál, hogy olyan kulturális intézmények is működnek "azénadómból" amik meg nekem nem tetszenek.
A közmédia igenis a magyar nemzeti kultúrát erősítse, képviselje, alternatívkodni meg lehet, arra is lehet állami pénz, csak lényegesen kevesebb.
A kereskedelmi médiát meg már rég szénné kellett volna bírságolni Mónika show-k és hasonló ordenáré szenny miatt. Sőt, én be is zártam volna, lett volna rá ok épp elég.

Papirius Cursor 2013.05.16. 09:40:54

A közmédia működtetése európai norma, azon nincs mit vitatkozni.
Hogy milyen legyen a szerkezete, az országonként eltérő: a DTK Show-val és hasonlókkal nem a létük a baj, mert ilyen van a TVE-n, a RAI-on is, hanem a minőségük. Kérd számon a jelenlegi kormányzaton, ne rajtam. És a Marslakókat meg a többi trash-t is.

A közmédia ne csak a nemzeti, hanem a globális, elsősorban az európai kultúrát kell, hogy erősítse, amit nem tesz. Ezt is a jelenlegi kormányzaton kérd számon.

A kermédia engem nem érdekel, kezdettől szemétnek tartom, de sajnos ez a nép ezt igényli. Ezzel nincs mit tenni.

Nem mintha nagyon érdekelne, de a te sz... nyilván a "szellemes" szót takarja. Hiszen vagy te olyan tökös gyerek, hogy ha csúnya szó lenne, akkor kiírnád.

2013.05.21. 00:04:48

@Papirius Cursor: Pont ezt kérem számon a kormányon, hogy milyen a közmédia.
Látom, sok mindenben egyetértünk. Rengeteg trash megy a MTV-ben most is.
Azt mondjunk nem tudom, mi az "európai" norma.
Abban sem értünk egyet, hogy kereskedelmi médiát a nép igényli. Ez az egyik legcinikusabb mondat, pont a kermédia vezetői iis ezt mondják. Csak éppen az igényt lehet formálni.
A "sz.." a "szerencsétlen"-re vonatkozott volna, mert te is ezt mondtad rám.

Papirius Cursor 2013.05.21. 09:10:14

Még egyszer: a kormánynak egy európai rendszerben semmi dolga a közmédiával.
Ki kell alakítani a szabályozását, és aztán békén hagyni. A közmédia nem politikai és nem propagandaeszköz.
Mivel azonban nálunk a közmédiához értő szakembereket kiirtották, maga az intézmény silányult a politika szolgálójává, és annak eredményét látjuk a képernyőn. Már aki látja, mert én jó pár éve legfeljebb egy-egy sportesemény miatt kapcsolok rá, aztán menekülök onnan.

De mindegy is, mert távlatosan a közösségi média úgyis átveszi a szerepét, a közönség maga tájékoztatja és szórakoztatja magát a neki legmegfelelőbb módon, és nem lesz szükség tízmilliárdos pénznyelő bagázsokra.
süti beállítások módosítása