L. SIMON LÁSZLÓ BLOGJA

HTML

Friss topikok

2014.04.04. 08:23 L. Simon László

A Várkert Bazár avatásán elmondott köszöntőm, 2014. április 3.

Címkék: Örökségvédelem Budai vár Várbazár Ybl-bicentenárium

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Házelnök Úr! Hölgyeim és Uraim!

Büszkén állok Önök előtt. Jelentem, lezártuk a diktatúra összeomlása óta eltelt időszak egyik legnagyobb és legfontosabb műemléki felújítását. A 19–20. század fordulóján élt jeles lapszerkesztő, Ágai Adolf által hellén lelkű építőművésznek nevezett Ybl Miklós 200. születésnapjára átadhatjuk az 1883-ban elkészült, 1984 óta zárva tartó Várkert Bazárt, több mint 2500 négyzetméternyi kiállítótérrel gazdagítva fővárosunkat. Visszaadhatjuk a kulturális élet szereplőinek azt, amire joggal tartanak igényt, és az itt megvalósuló programok, kiállítások, rendezvények közönsége újra birtokba veheti ezt az önmagán túlmutató jelentőségű, szimbolikus épületegyüttest.

A budai Vár megújításáért felelős kormánybiztosként nekem elsősorban köszönetet kell mondanom. Köszönöm Magyarország kormányának, hogy nem hagyta veszni ezt a csodás építészeti értéket, s hogy a budai Várat színes szalagként díszítő Várkert Bazár felújítása mellett döntött. Köszönöm Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, hogy bizalmából én is részt vehetek ebben a lélekemelő nagy kalandban. Köszönöm a kormány és az Európai Unió anyagi támogatását. Hálás szívvel gondolok elődömre, Zumbok Ferencre, akinek példaértékű előkészítő munkáját zökkenőmentesen tudtam folytatni – remélem, most elégedetten mosolyog ránk a mennyországból. Köszönöm a tervezők, az építészek és a restaurátorok kitartását, akik Áder János köztársasági elnök úr szerint is méltó követői Ybl Miklósnak. Közülük is kiemelem Potzner Ferenc, Pottyondy Péter, Dévényi Tamás vezető tervezőket, a kivitelezést példátlan gyorsasággal és szakszerűséggel végigvivő Swietelsky Kft. igazgatóját, Bognár Árpádot, valamint a West Hungária Bau Kft. vezetőjét, Paár Attilát és kiváló munkatársaikat, továbbá a műszaki ellenőri feladatokat mindvégig magas színvonalon elvégző konzorcium tagjait, a Főber Zrt.-t, az EMI Nonprofit Kft.-t és a NOX Kft.-t. Az építkezésen 27 mérnök irányítása mellett naponta több mint 800 ember dolgozott, s negyvennél több hazai cég kapott alvállalkozóként szerepet a kivitelezésben. Öt restaurátor-szakértő kutatásainak az eredményeképpen tudta az itt dolgozó összesen 50 restaurátor és díszítőfestő szakszerűen rekonstruálni mindazokat az értékeket, amelyeket most átadunk önöknek.

Köszönöm a kerület polgármesterének, Nagy Gábor Tamásnak, hogy munkatársaival együtt hosszú éveken keresztül őrizte a lángot, és tartotta másokban a hitet, hogy a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének a listájára is felkerült épület megmenthető. Köszönöm Rogán Antal frakcióvezetőnknek a támogatását; ne feledjük, hogy ebben a kormányzati ciklusban fogadtuk el azt a világörökségi törvényt, amely a Várbazár további védelmét is garantálja. Köszönöm a fővárosnak, különösen Tarlós István főpolgármesternek, valamint a kormányhivatal vezetőjének, Pesti Imrének a segítségét. Köszönetet mondok továbbá a beruházó Várgondnokság igazgatójának, Márkus Andrásnak és munkatársainak.

Végül kifejezem hálámat a megnyitó szervezésében is segítő kollégáimnak, a kormánybiztosság korábbi és jelenlegi dolgozóinak, közöttük is a műszaki ügyekért felelős Sárváry Istvánnak. Büszke vagyok továbbá arra, hogy a kormány nemzeti forrásból nyújtott támogatásának köszönhetően példátlanul gyorsan, három hónap alatt rendbe tettük a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum homlokzatát is, így ma ezt az újjászületett műemléképületünket szintén átadhatjuk Önöknek.

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Házelnök Úr! Hölgyeim és Uraim!

Tőlem balra látható egy kőtábla, amin a következő felirat olvasható: „A Várkert bazár felújítása és bővítése a magyar állam és az Európai Unió támogatásával valósult meg” 2014-ben. Itt korábban a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányt dicsőítő tábla volt, végre az is a helyére került, a Budapesti Történeti Múzeumba.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A munkát folytatni fogjuk, az idén lezáruló második ütemben befejezzük a mélygarázs és az új rendezvényterem kialakítását, fantasztikus reneszánsz kertet varázsolunk a hegyoldalba, és rendbe tesszük a Lánchíd utcát is, új villamosmegállókat és dunai hajókikötőt is építve. Mindez csak a nyitánya annak a nagyívű programnak, amit a következő évtizedben kell megvalósítanunk, amelynek keretében a diktatúra időszakában lerombolt, átépített, meghamisított és meggyalázott Budavári Palotát is régi formájában kell helyreállítanunk. Isten adjon erőt, a választók pedig bizalmat ehhez a munkához mindannyiunknak!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lsimon.blog.hu/api/trackback/id/tr465911266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KomolyanMondom 2014.07.02. 17:59:39

Nem tetszik amit csinálsz!
MONDJÁ LE!!!

Morgor 2014.09.05. 10:16:41

Egy József Attila díjas magyar író, közszereplő, akkor sem fenyegetőzhet - ügyes, riposztnak tűnő szvakkal sem - ha számára és így burkoltan a Kormány számára is nehéz kérdésekkel bombázza egy - egyébként kormánypárti lap - újságírója!
süti beállítások módosítása