L. SIMON LÁSZLÓ BLOGJA

HTML

Friss topikok

2013.01.21. 15:07 L. Simon László

Örökbérlet vagy ösztöndíj: a műtermekről és a műteremlakásokról

Címkék: Képzőművészet Alkotóművészek

A politikus életében is vannak pillanatok, amelyeket szívesen feljegyez, mert arra érdemes lesz sok év múlva is emlékeznie. Mert sikerült valami olyasminek a létrehozásában, megmentésében vagy megőrzésében közreműködnie, ami lehet, hogy nem mindenkinek, de az általa képviseltek egy részének fontos.

A Szentendrei Régi Művésztelep január 9-én bemutatott felújítására így fogok emlékezni. Akinek van alkalma, hogy megnézze a négy évtizedes telep főépületét és a folyamatosan megújuló műtermeket, az talán meg fogja érteni, miért mondom mindezt. Egy végtelenül lepusztult, rendezetlen, nemcsak a képzőművészek, de az egész ország számára szégyenletes állapotú épületegyüttest sikerül a kortárs magyar művészethez méltóvá tennünk, erre eddig 100 millió forintot fordítottunk. Bízom benne, hogy a további 70 milliós támogatásból nyár elejére mind a tizenkét műterem és a park felújítása is elkészül, és akkor tényleg kimondhatjuk: megmentettünk valamit a köznek és a jövőnek. A műtermeket nemcsak felújítottuk, hanem téliesítettük is, szigeteltük őket és fűtést szereltünk be. Ezért mostantól nem csak tavasztól őszig használhatják őket a művészek. Érdemes megnézni a felújításról készített képeket, milyenek voltak a műtermek, s milyenek lettek.

Az igazi siker persze az lesz, ha ezek a műtermek újra megtelnek majd élettel, alkotó művészekkel, és olyan alkotások születnek itt, amelyeket a jövőben úgy tarthatnak számon, mint amik a Szentendrei Régi Művésztelepen készültek. Ehhez pedig nemcsak a felújítás teremt kitűnő alkalmat, hanem az is, hogy végre új „bérlőknek” adhatjuk át hosszabb-rövidebb időre a műtermeket. Olyan művészeknek, akik a Szentendrén töltött időt alkotásra szánják. Persze ez nem jelenti azt, hogy a korábbi használók nem pályázhatnak, csak nem kapják vissza automatikusan a műtermeket. A pályázatoknál időbeli korlátot is bevezetünk, senki sem kaphatja meg élete végéig a műtermek használati jogát. A fiatalok miatt a műtermek egy részét kollektív műteremként fogjuk megpályáztatni. Az új parkban szeretnénk rendezvényeket, szabadtéri tárlatokat szervezni.

A műteremlakásokkal is foglalkoznunk kell. Talán különösen hangzik, de miközben rengeteg műteremlakást tartunk nyilván, az aktív alkotókat szinte lehetetlen ilyen lehetőséghez juttatni. Egyszerűen azért, mert a közvagyonból korábban megépített műteremlakások a lakástörvény értelmében ugyanolyan bérlemények lettek, mint bármelyik más, hétköznapi lakás. A bennük lakó művészek egy része pedig ma már nem arra használja ezeket az ingatlanokat, mint amire szánták. Sőt nem egy olyan esetről tudunk, amikor már nem is a kiutalásban egykor részesült művészek laknak bennük, hanem mások, olykor az egymással hadakozó, művészi tevékenységet már nem folytató örökösök. Többen meg akarják vásárolni a lakásaikat, amit nem támogatunk. Ha ez a folyamat megindulnak, akkor pár év alatt „elfogynának” a lakások.

Tudom, ezzel is felkavarom az állóvizet, de ki kell mondanom: újra kell gondolni a műteremlakásaink működtetését. Ha egy állami alkalmazású erdész addig lakhat az erdő közepén lévő erdészházban, amíg a körülötte lévő erdőt felügyeli, miért nem érvényesülhet ugyanez az elv a képzőművészeknél is? Mielőtt félremagyaráznának: senkit sem szeretnék kitetetni az otthonából! Azt azonban jó lenne elérni, hogy ha különleges helyszíneken különleges műteremlakásaink vannak, akkor azok a jövőben ne lehessenek „öröklakások”, hanem – az ösztöndíjakhoz hasonlóan – meghatározott ideig illessék meg a nyugodt munkakörülményekre vágyó, arra érdemes alkotókat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lsimon.blog.hu/api/trackback/id/tr525030845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása