L. SIMON LÁSZLÓ BLOGJA

HTML

Friss topikok

2013.01.15. 20:30 L. Simon László

Új időszámítás a kulturális államtitkárságon

Címkék: Kultúrpolitika

A kulturális élet szereplőinek és a kultúra iránt érdeklődőknek az utóbbi évtizedben azzal kellett szembesülniük, hogy a területre szánt források egyre csökkennek. Ez a folyamat független volt az éppen aktuális kormányzat színezetétől, még ha okai különböztek is (míg a szocialista kormányok nem tudták vagy nem akarták kihasználni a kedvezőbb gazdasági környezet kínálta lehetőségeket, addig a jelenlegi kormány mozgásterét jelentősen korlátozza az elődje által felhalmozott hihetetlen mértékű adósság). A kulturális szervezeteknek ráadásul azzal is meg kellett tanulniuk együttélni – mint azt az Írószövetség titkáraként korábban magam is megtapasztaltam –, hogy a számukra megítélt állami támogatáshoz hatalmas késéssel, gyakran csak a támogatási időszak végéhez közeledve juthattak hozzá. Addig is boldogultak, ahogy tudtak – természetesen igen keserű szájízzel.

Államtitkári munkámat a kezdetektől nemcsak úgy fogom fel, mint a kormány képviseletét a kulturális élet felé, hanem fordítva is. Ahhoz azonban, hogy ez a szélesebb nyilvánosság számára is egyértelmű legyen, igen alapos, de kevésbé látványos háttérmunkát kellett elvégeznünk az előző félévben. E háttérmunka eredményeként kijelenthető, hogy 2013-mal végre valóban új időszámítás kezdődik a kulturális államtitkárságon.

Az előző évek tendenciáival szemben az államtitkárság költségvetése nemhogy nem csökken, de több mint 10%-os növekedést mutat: idén 35 milliárd Ft felett rendelkezhetünk. A kulturális szféra támogatására átengedett adókedvezmények mértéke várhatóan mintegy 10 milliárd Ft lesz, s legalább ugyanekkora költségvetéssel gazdálkodhat a Nemzeti Kulturális Alap is. A költségvetésben számos egyéb forrás áll a kultúra rendelkezésére; ehhez elég a belügyminisztériumhoz rendelt, az önkormányzatok kulturális céljait (múzeumokat, könyvtárakat, művelődési házakat, színházakat) szolgáló forrásokra utalni, melyek több mint 25 milliárd Ft-ot tesznek ki.

A kedvezőbb adatok mellett azonban számos más tényezőnek is változnia kell, hogy a kulturális élet szereplői végre kiegyensúlyozottabb körülmények között végezhessék munkájukat. Ilyen a kulturális szervezetek támogatásának ügye is, amelynek rendezése kiemelten fontos számomra, de ahol eddig még nem sikerült előrelépést elérnünk. Államtitkári kinevezésemet követően rögtön megtettük a szükséges lépéseket a támogatások gyorsabb folyósítása érdekében, de a ránk eső minisztériumi zárolást így sem sikerült elkerülnünk. Emiatt még videóüzenet-váltásba is keveredtünk a független színházi szféra képviselőivel (valljuk be, ez a műfaj a függetleneknek jobban áll), miközben jóval kisebb publicitást kapott az a tény, hogy az év végére a szóban forgó pénzeket sikerült kivonnunk a zárolás alól, és minden szervezet hozzájuthat az őt megillető támogatáshoz.

Bár kétségtelen, hogy a minisztérium szerződéskötési és kifizetési eljárása kissé nehézkes, ez a helyzet azért állhatott újra és újra elő, mert a vezetők nem hozták meg időben a szükséges döntéseket. Éppen ezért, szakítva a korábbi gyakorlattal, idén már az év első napjaiban meghoztuk a döntést a kulturális szervezetek támogatásáról. Erről hamarosan az érintettek is értesülhetnek, leszámítva azokat az előadó-művészeti szervezeteket, amelyek estében a törvény szerint pályázatot kell kiírnunk. Ezek a pályázati kiírások elkészültek, hamarosan megkapják véleményezésre a szakmai szervezetek, s február 15-ig meg is fog jelenni. 2013-ban tehát ebben a tekintetben is új időszámítás kezdődött az államtitkárságon. Bízom benne, hogy ezt azok a szervezetek is érzékelik és elismerik majd, akik eddig élen jártak a kormány kultúrpolitikájának bírálatában.

11 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lsimon.blog.hu/api/trackback/id/tr95020385

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új időszámítás a kulturális államtitkárságon 2013.01.16. 07:39:02

Az előző évek tendenciáival szemben az államtitkárság költségvetése nemhogy nem csökken, de több mint 10 százalékos növekedést mutat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N.Szél Mari 2013.01.16. 00:40:03

Kedves L.Simon László,
ez a bejegyzés – a legnagyobb sajnálatomra – nem egy nagyívű kultúrpolitikai vízió, ahhoz képest, hogy benne egyszerűen csak egy új időszámításról van szó …
Kár a drága idejét pazarolnia egy álamtitkárnak ilyesmire, mert ehhez az írásműhöz egy statisztikus-gyakornok is megfelelhet, feltéve, ha kitűnőre tudja a leckét!

Sneé Péter 2013.01.16. 09:49:25

A hazai kultúra romjaiban, mindössze azon tépelődhetünk: erkölcsi vagy anyagi pusztulása látványosabb-e. Ilyen sanyarú helyzetben a közeli föllendülésről szólni legalábbis vakmerőség. Egy új időszámítás érvényessége nem hivatalos bevezetőin múlik, sikeréről csupán hosszú évek, évtizedek győzhetnek meg. Addig legföljebb csak reménykedni lehet benne.

makanyi95 2013.01.16. 13:02:37

Én azt gondolom, hogy a magyar kultúra eddigi haszonlesői dőltek a dugájukba. A sok féltehetség, vagy csak nettó ingyenélő most nagyon hangos, elzáródtak a csapok és újra kezd átláthatóvá válni a rendszer. Minél idegesebb ez a társaság annál nagyobb a bizonyosság, hogy jó irányba mennek a dolgok.

tamitom 2013.01.16. 13:07:13

Kedves N. Szél Mari!

A blog nem akadémiai értekezés, én követni fogom, mert talán egy kicsit jobban megismeri az ember az ügyek hátterét.

Kedves makanyi95!

Ott a pont!

norci96 2013.01.16. 13:40:26

minden forint, amit pluszban a kultúrára lehet fordítani az győzelem. a többi érdekek vezérelte sunyiskodás, már bocsánat

norci96 2013.01.16. 13:42:33

@Sneé Péter: de most őszintén? mi van itt romokban? A sittet már elhordták, végre újra lehet mozdulni

Sneé Péter 2013.01.16. 15:02:03

@norci96: Például a könyvkiadás és terjesztés. Erről bárki meggyőződhet, aki kézbe vesz egy korrektúra nélküli, összecsapott, randa, hibásan beárazott és hamis ajánlású könyvszerűséget.

un.no.1. 2013.01.16. 23:30:27

Kedves L.Simon!

Maga szerint az egy új időszámítás, hogy valaki időben elvégzi a dolgát?
Vagy új időszámításként arra gondolt, hogy Fekete Györgyöt megkaptuk a nyakunkba?

MONDJÁL LE!!!

lehuto 2013.01.16. 23:41:52

@Sneé Péter: Mondjuk a könyvkiadás – bármennyire is kézenfekvőnek tűnik – pont rossz példa volt. Az egy tisztán piaci alapon működő versenyszféra, amibe hál' istennek, Kerényi Ripacs Imrén kívül nem feltétlenül akar belepofázni a rendszer, mert nem is kéne. Ha nem tetszik egy kiadó terméke, ne vegyen tőlük többet, vagy találjon egy csatornát, ahol hangot adhat a véleményének. Ez olyan, mint egy étterem, ahol szarul főznek. Egy idő után elmaradnak a vendégek, ami után vagy változtatnak, vagy bezárnak.
@ L.S.Laci: Nem feltételezem, hogy nem ésszerűek a szándékaid, hisz magad is érintett vagy a "szakmában", de ne szegje kedved, ha egyedüli fecskeként (ilyen kollégákkal...) nem sikerül nyarat csinálni.

Sneé Péter 2013.01.17. 09:23:36

@lehuto: Melyikünk enné a "szemét kaját", ha jutna elegendő a finom ételekre is? Amíg egy átlagfizetésből képtelenség igényeink szerint válogatni, nélkülözhetetlen a teljesítményelvű (és nem politikai indíttatású) mecenatúra. Az író sem feltétlenül éhkoppon, gyertyafénynél, fűtetlen padlásszobában dolgozna, a sorra bezáró kisebb könyvesboltok tulajdonosai sem kizárólag lottónyereményből fedeznék adóikat.

mscee 2013.01.19. 04:51:00

Nehéz ügyek ezek.90 előtt-Aczél György és sleppje révén-mindent (a kultúrában) az "urbánus" társaság dominált.90 után-elméletileg-mindez meghaladható lett volna.Emlékezzünk-Csoóri "Nappali Holdja" mit váltott ki,aki csak megpendítette az aránytalanságot.A viszonyok megmerevedtek,amit jól fejez ki Kornis "elszólása".("Mi jobban gyűlölünk titeket,mint ti minket"..)És azóta is gyűlölnek egyfolytában..Fekete György "kitermelődése" mindennek egy elkerülhetetlen válaszreakciója.L.Simon "aknamezőn sétál" (fentiek miatt) és nagyon nehéz dolga van .Sok szerencsét neki..
süti beállítások módosítása